Den store styrkeprøven
16. juni 2015

Den store styrkeprøven

Av: Tone Ilstad Hjalmarsen

Forslag til næringsinntak Trondheim-Oslo 

Under et såpass langt sykkelritt som Trondheim-Oslo, er det ekstremt viktig å planlegge og gjennomføre næringsinntaket slik at kroppen og musklene har tilstrekkelig energi. Smellen kommer gjerne uten forvarsel, og da særlig hvis man åpner for hardt, ikke får i seg nok energi –eller en kombinasjon av begge.

20150314-FWM_1144

3 Dager før start: 

1 Red Beet Vinitrox shot per dag og siste shot 3 timer før start (Nitrater i rødbeter har dokumentert effekt på å bedre oksygentransport og utholdenhet) (denne bør du ha prøvd på forhånd for å vite at magen tåler det)

Carboloader: Karbohydratlagrene må fylles opp skikkelig – Drikk en shake ved middag 3 dager før, 2 dager før og 1 shake til hvert måltid dagen før samt til Frokost. Dette vil fylle opp karbohydratlagrene på en skånsom måte samtidig som du spiser normalt og trapper ned treningsmengden denne uken. Unngå for mye fiber og fett dagene før konkurransen da dette kan skape magetrøbbel.

Rittdagen:

Spis en god frokost og drikk slurker av Long Energy Citrus (dette for å sikre salter og elektrolytter og ikke bare vann)

Konkurransen:

Det er 9 Matstasjoner. På et så langt ritt vil man føle for å spise noe annet enn bare sportsprodukter, så benytt deg av disse. Eks Bananer, brød, buljong.

På sykkelen:

Drikk primært Long Energy og Competition Sportsdrikk: Disse er syrefrie og veldig milde på smak. Det er ekstremt viktig iforhold til fordøyelsen av slike produkter da man lett blir for sur i magen og får magebesvær. Disse sportsdrikkene er såpass milde at du trenger ikke å ha prøvd dem ut på forhånd.

Gel:

Vi har smarte pakninger med 70g eller porsjonspakker på 40g. På sykkelen anbefales «tannkremtubene» med 70g som er lette å åpne og få i seg (2 porsjoner) Fjern plasten og klargjør dette før start.

Liquid Energy Long med mer salt og tykkere konsistens, Liquid Energy BCAA (forgrenede aminosyrer for muskulær restitusjon), Liquid Energy og Liquid Energy Plus er alternativene. En gel i timen som skylles ned med vann eller sportsdrikke vil gi deg rask energi når det røyner på. For konsentrasjonen sin del har vi også Liquid Energy Plus med koffein og PowerGums (gummibjørner med karbohydrater og koffein) som kan brukes hver 4 time ca. Det kommer an på vekt og koffeintoleranse.

Spis Primært High Energy Bar og Cereal Energy Plus når du trenger energi raskt. De er lettfordøyelige energibarer som også er lette å tygge i seg og ingen sjokolade som smelter i lomma og lager klisj.

Vi har proteinbarer (34,36) og disse kan spises etter behov – men vær obs på at de ikke gir like rask energistigning som gel og high energy barer.

Etter rittet:

Få i deg proteiner og karbohydrater selv om du ikke er sulten. Pro Recovery 50/36, Recovery Drink (Laktose og glutenfri) eller 44/44 er perfekte. Eventuelt protein 34, 36 eller 50.

 

Matstasjoner:

Beregn å få i deg energi iform av barer/gel og sportsdrikke tilsvarende minst 70-100g karbohydrater per time og benytt deg av disse matstasjonene. Blander du Long Energy eller Competition så er den hypoton inntil 100gram pulver per liter. (Grunnet 8 kilder til karbohydrater og syrefri er dette mulig) En god reger er et par gel (40g) eller en tube gel (70g) i timen eller en bar. Del i mindre biter og drikk sportsdrikk!

61 km matstasjon

105km matstasjon

196km matstasjon

262km matstasjon

306km matstasjon

378km matstasjon

428km matstasjon

465km matstasjon

502km matstasjon

545km matstasjon