Følelsen av å vinne Vasaloppet
26. februar 2016

Følelsen av å vinne Vasaloppet

Av: Team LeasePlan Go og Petter Eliassen

Å vinne rennet er stort.

Ideen til rennet bygger på Svensk – Dansk krigshistorie tilbake til 1521. Gustav Eriksson (bedre kjent som Gustav Vasa) flyktet denne strekningen fra danskene. Igjennom dyp og øde skog. Over seige myrer. Strekningen ar blitt arena for et trimmet og linjeformet arrangement med lang historie, et arrangement som samler hele regionen, hvor «alle» arbeider som frivillige. Det er selve tungvekteren i Ski Classics og langløpsverdenen. Det er 90km fra Sälen til Mora. Det er Vasaloppet.

Vasaloppet er eksepsjonelt. Starten er altså i Malung – Sälen, en øde kommune ikke langt fra grensen mot Norge. Dette er faktisk sveriges eneste kommune med dobbeltnavn, et navn de fikk innvilget av regjeringen på bakgrunn av kommunens ønske om å markedsføre alpintdestinasjonen Sälen. Sälen har deretter blitt et meget populært sted blant nordmenn som vil feriere. Mål er i det sjarmerende tettstedet Mora. Totalt bor det litt over 30 000 innbyggere i Malung-Sälen(10000) og Mora (20000) og under Vasaloppsuken mer en dobles dette antallet. Folk bor praktisk talt over alt, sover i hva som helst og står på startstreken eller langs løypa som frivillig med et stort smil.

Første nordmann som vant rennet var Ole Ellefseter i 1971. Deretter skulle det gå 34 år før Anders Aukland vant i 2004. Vibeke Skofterud var første norske dame til å klare bragden i 2012.  De 3 siste årene har hvert av de 3 store norske profflagene hver sin seier i herreklassen. Jørgen Aukland vant i 2013, John Kristian Dahl i 2014, mens Petter Eliassen altså tok seieren i fjor. Det var enormt for hele laget!

Fra en startslette så stor som 6 fotballbaner går startskuddet. Hele området dirrer av nervøsitet og spenning, det summer som en stor bikube før det blir helt stille i et snaut minutt, alle venter, og så, pang! Et skred av skiløpere braker avgårde. Der står eliten i front for 17-18000 ivrige sjeler med hvert sitt mål for dagen. Noen tenker ikke på annet en å krysse målstreken først, andre har en helt annen bakgrunn og et helt annet mål for dagen. Uansett om man er der for å overvinne seg selv, har overvunnet lang tids sykdom, går rennet til inntekt for en god sak eller bare er så privilegert at man står på start topptrent og som en av de sprekeste så er det fellesnevnerne som gjør Vasaloppet stort. Felles for alle er at de starter på samme smell kl.0800 i Sälen, går forbi de samme trærne, i de samme sporene og med samme destinasjon som mål.

I Team LeasePlan Go er vi så heldige at vi har Petter Eliassen. Sammen med ham har vi fått oppleve nettopp det å vinne Vasaloppet i 2015 og selv nå, nesten ett år etter bobler entusiasmen og adrenalinet i kroppen når tankene faller tilbake til 8.mars 2015. Vi ba Petter om innspill til artikkelen, et innsyn i hva han følte og tenkte den dagen han vant Vasaloppet? Hvordan opplevdes løpets dramaturgi?

Petters svar:

  • Det var en vindfull og mild vinterdag, jeg husker jeg lå å hørte hvordan det blåste natta før løpet. Så var det tidlig opp for å spise frokost og så teste ski på toppen av den første bakken før start. Da løpet skulle starte sleit de med å få opp wiren foran startfeltet og jeg ble delvis hektet i den med hodet men kom meg løs og fikk en god start. Anders Sødergren som var på vårt lag i fjor gikk med feste og fikk en god luke opp første bakken. Etter hvert ble det ganske høy fart i feltet og Andreas Nygaard rykket inn Sødergren før resten av feltet med Anders Aukland i spissen satte bra fart videre inn mot Mora. Etter ca 6 mil var det kanskje 30 mann igjen i feltet og en mil før mål var det bare tre som lå i teten, det var Stanislav Rezac, Anders Aukland og jeg. Inn i Moraparken staket Anders og jeg side om side mens Rezac begynte å bli litt sliten. En lang og seig spurt gjorde at jeg kunne krysse mållinjen noen meter før Anders Aukland. Det var en deilig og samtidig litt uvirkelig følelse. Jeg hadde aldri tenkt at jeg kunne vinne Vasaloppet men plutselig hadde det bare skjedd.

Våre anbefalinger (til de vi ikke konkurrerer i samme klasse som)

  • Skal Vasaloppet bli en god opplevelse må du være mentalt forberedt og ha et realistisk mål for dagen. Fysikken, forberedelsene og målet må ha et visst fotfeste i realismen.  Sett deg et fornuftig mål.
  • Gå en del på ski.
  • Ikke gå i fella og hør på de som sier at topp utstyr ikke er nødvendig. 90km er langt og å stå på start med noe annet enn bra utstyr er å kaste bort opplevelsen. Velger du allikevel å gå med påskeklisteret fra i fjor på «touring» skiene så ta hensyn til det i punktet over.
  • Planlegg inntak av ernæring i forkant av konkurranse slik at du har en plan på det. Vi legger opp løpet med kvalitetssikret sportsernæring fra Sponser Sport Food. Her fyller vi på med Carboloader og Long Energy i dagene før konkurranse for å sikre fulle energilagre. I tillegg bruker vi Long Energy første halvdel av konkurransen, videre bruker vi Competition frem mot mål. Disse 2 sportsdrikkene er syrefrie noe som gjør at de skåner magen og er veldig lett å fordøye. Det er også viktig å fylle på med elektrolytter(salter) tidlig i løpet slik at du binder væsken du tar til deg og unngår å få kramper eller lignende. Her er Liquid Energy Long en favoritt! Ha også med deg energibar underveis slik at du kan innta dette 2-3 ganger underveis. Viktig at du tar dette FØR du begynner å bli tom. Her bruker vi Cereal Energy Plus og High Energy Bar. Mot slutten er det også lurt å få i seg litt næring som inneholder koffein. Her bruker vi Liquid Energy Plus, dette er en gel som inneholder koffein som gjør at du kvikner til litt og føler deg piggere underveis.
  • Ikke gå forbi drikke og matstasjoner i full fart fordi du føler deg sprek. Da vil de siste milene føles lange.
  • Strekk armene over hode når du passerer målstreken og smil, du får nemlig foto i posten.

 

Vi i Team Leaseplan Go ønsker alle LYKKE TIL med Vasaloppet 2016!