Forberedelser turrenn
5. februar 2018

Forberedelser turrenn

Nøkkelen ligger i forberedelsene
Så langt har vi lagt bak oss en fantastisk vinter. Mange har gått milevis på ski, og hvem vet, kanskje har du allerede gjennomført årets mål? For mange langrennselskere venter imidlertid det store målet i mars, når Vasaloppet og Birkebeinerrennet står på programmet. Uansett hvilke mål du har satt deg, så ligger nøkkelen i forberedelsene.

Trening er det viktigste
Som sagt så mange ganger før, så blir man god til det man trener på. Dette gjelder både i og utenfor idretten. Skal man lykkes med målet man har satt seg, er man pent nødt til å øve. For mange er kanskje selve reisen mot målet viktigere enn målet i seg selv, og det er jo lite som er bedre enn det. Skal man lykkes med treningen, er man helt avhengig av å trives med det man holder på med. Om Vasaloppet eller Birkebeinerrennet er målet ditt, er det naturlig at treningen tilpasses deretter. Skal du stake deg fra Sälen til Mora er det viktig å øve på dette. Da bør du legge inn spesifikke økter i staking, både lange og harde. Det samme gjelder om du skal stake fra Rena til Lillehammer, men da bør du i større grad prioritere staketrening i motbakke. Er det første gang du går Vasaloppet eller Birkebeinerrennet, kan vi garantere at du får en bedre tur om du trener i forkant. Da kan treningen være å gå like lenge på ski som du ser for deg å bruke på det aktuelle rennet, eller å øve på tekniske ting du vet du kan bli bedre på. Å bli tryggere i utforkjøringer og å trene balansen på ski kan være like viktig trening som intervaller og langturer. Dette kommer helt an på nivået du holder og målet du har satt deg.

Langrenn er en utholdenhetsidrett, så uansett målsetting er den viktigste treningen enten hard eller lang, og noen ganger begge deler. Rolig langkjøring og tøffe intervaller utgjør grunnmuren i treningsprogrammet, og det er viktig å skille mellom intensiteten på disse. Styrke og teknikk har også en viktig plass i langrennstreningen. Noe av treningen gjøres med apparater og tunge vekter, men også i moderne tid er det egenvektstrening som er viktigst for en langrennsløper. I Team Sport 1 Skinstad er vi så heldige å ha en avtale med Abilica, som gir oss tilgang på moderne og allsidig treningsutstyr. Slynger, strikker, medisinballer og balanseputer er noe av utstyret vi bruker, og dette kan ha en positiv effekt på farten i sporet. Vi trener både mage, rygg, legger og lår, både med tanke på å skape mest mulig kraft, stå i mot i stavtakene og gå best mulig teknisk gjennom hele løpet. Uansett nivå, så skal tilpasses målet ditt. Alle bør ikke trene det samme, og da gjelder det å finne en treningsplan som passer deg og ditt mål. Uansett blir du som nevnt god til det du trener på, og derfor er trening det viktigste av alle forberedelser.

180205-MM-Petter og Mårten_Sponser

Sjekk utstyret
Ski, staver, bindinger, sko, hansker, lue, briller, superundertøy, skidress og sekk. Alt dette, og mer til, er utstyr du sannsynligvis har bruk for i Vasaloppet, Birkebeinerrennet og andre skirenn du kan ha som mål. På samme måte som du kan trene kroppen, er det viktig å forberede disse tingene også. Å stå på startstreken i skirenn med nye ski er ingen god idé. Før du skal konkurrere bør du ha prøvd skiene på trening. Hvor mye smøring trenger de? Hvordan er de å kjøre utfor med? Er de bedre å stake på med litt mindre feste? Har du godt nok feste i bakkene når skiene er best å stake på? Hvor mye slites smøringen på fem mil, for ikke å si ni mil? Det er mye du kan lære om skiene dine ved å bruke de på trening, og dette er viktige forberedelser. Som eliteløpere har vi avtale med Salomon, som gir oss muligheten til å ha flere ski til de fleste ulike fører. Folk flest har ikke denne muligheten, men ved hjelp av sliping og rillejern kan man komme langt med et godt skipar som tas godt vare på. På den ene siden kan man få slipt opp igjen skiene med en grovere slip, slik at paret som fungerte godt i de kaldeste vintermånedene også leverer varene i mars og april. Med rillejern kan man legge struktur manuelt, og tilpasse skiene enda mer til dagens føre. Å rille skiene er noe du bør prøve på trening. Selv om det alltid vil finnes mange ulike smøretips, er det kun ved å teste selv man vet om det faktisk fungerer. PS! Riktig oppmålte smøresoner er et must, særlig hvis du skal bruke de samme skiene på flere ulike fører.

Å sjekke at utstyret fungerer er også viktig. Låser bindingene som de skal? Er stroppene på stavene utslitt? Får du gnagsår av skiskoene, eller er det sokkene som gnager? Kanskje er det noe annet som gnager? Gnagsår er kanskje ikke så alvorlig, men det kan ødelegge selv de fineste dagene i løypa. Derfor er det viktig å bli vant til utstyret man har, enten det er skisko, sokker, skidress eller sekk. I Birkebeinerrennet må du altså bruke sekk, både av historiske og sikkerhetsmessige hensyn. Å trene på å gå med sekk, og å finne ut hvordan du vil pakke sekken, er viktige forberedelser. I sekken skal du kanskje ha med deg andre ting også, som sportsernæring, og også dette kan det være lurt å trene på.

180205-MM-Mårten_Sponser2

Øv på å spise og drikke
Å øve på å spise og drikke høres kanskje dumt ut, da dette er noe man gjør hver eneste dag, men før lange konkurranser som Vasaloppet og Birkebeinerrennet kan det være smart å øve på nettopp dette. I lange skirenn er man pent nødt til å spise og drikke underveis for å få en god opplevelse. Å spise og drikke med høy puls er noe annet enn å sitte rundt bordet og spise fredagstaco, men som med alt annet kan man øve på dette også. Det finnes mye forskjellig man kan ha i seg når man konkurrer og trener lenge, selv om nettopp taco ikke er å anbefale. Noen sverger til saft, kjeks og sjokolade, mens andre gjør som oss og tyr til sportsernæring. Vi skal ikke komme med noen konkrete anbefalinger om hva som fungerer best, for her må hver enkelt finne ut hva de liker – og hva de tåler!

Noen er allergiske, noen har matintoleranse og noen tåler rett og slett ikke enkelte ting akkurat når de konkurrerer. Derfor er det viktig å bruke tiden inn mot en konkurranse på å finne ut om man tåler sportsdrikke, -barer og -geler, eller om det kanskje er saft og sjokolade som fungerer best. Å ha i seg væske underveis er i hvert fall et must, og tilførsel av karbohydrater er også sentralt. Hvordan du får i deg dette er imidlertid opp til deg selv, men vi anbefaler deg å trene på dette også. I Team Sport 1 Skinstad bruker vi Carbo Loader i forkant av lange konkurranser, etter å ha testet dette gjennom barmarkssesongen og konkurranser. Selv om vi spiser High Energy sportsbarer på trening, har det vist seg at disse er for tungvinne å få i seg i konkurranser, særlig når det er kaldt. Derfor går det i Competition sportsdrikke hvert 15. minutt, i tillegg til et par-tre Liquid Energy Plus gels, som inneholder både raske karbohydrater og koffein, underveis i rennet. For oss fungerer syrefri sportsdrikke veldig godt, da vi kan trøble litt med magen, og da er Competition et naturlig valg. For andre kan det imidlertid være andre løsninger som fungerer bedre. Kanskje vil du heller ha Long Energy sportsdrikke? Kanskje trenger du noe fast føde i magen underveis, som for eksempel en High Energy bar? Eller kanskje er det noe helt annet som passer deg best. Poenget er uansett at det er på trening du skal teste ut dette, og ikke den konkurransen du har sett mest frem til!

Nøkkelen ligger alltid i forberedelsene. Gjør du en god jobb her har du funnet den neste nøkkelen – nøkkelen til suksess!