Gå for de trygge løsningene i Birkebeinerrennet
13. mars 2017

Gå for de trygge løsningene i Birkebeinerrennet

Ski med feller Felleski

Birkebeinerrennet er et renn som betyr mye for mange, ikke minst for norsk langrenn, og det har også en spesiell plass i hjertene til gutta i Team Sport 1 Skinstad. Mårten og Petter har begge deltatt i Ungdomsbirken, alle har gått Halvbirken og både Petter og Åge har kjempet om topplasseringer i selve Birkebeinerrennet. Eldstemann har enn så lenge den beste plasseringen, som blir vanskelig å slå, med sin andreplass totalt i 1992. Petter kan blant annet vise til fjorårets seier i Fredagsbirken – med felleski! Her har du noen av Team Sport 1 Skinstads tips til gjennomføring av Birken.

Med et av årets høydepunkt rett rundt hjørnet, er det ikke all verden du får gjort med treningsgrunnlaget. Har du ikke fått trent som planlagt, uansett hva grunnen måtte være, er det aller viktigste at du åpner kontrollert. Dette skal gå komme mer inn på senere i teksten. Før renndagen er det nemlig et par andre ting du kan gjøre noe med.

Når rennet nærmer seg, er det viktig å sjekke at alt utstyret ditt er i orden. Sjekk bindinger, glidelåser, stroppene og håndtakene på stavene og andre slitedeler på utstyret ditt. Nytt utstyr bør ikke brukes for første gang i konkurranse, så om du har investert noen kroner til rennet bør du ha testet utstyret skikkelig. Gnagsår kan ødelegge selv den fineste skituren, og utstyr som ryker underveis kan hindre deg i å nå målet ditt.

I tillegg til å ha kontroll på utstyret ditt, er det viktig å fylle næringslagrene før start. All vår erfaring tyder på at man kan få en positiv effekt av å spise godt og riktig inn mot lengre konkurranser. Gode mengder mat, full på karbohydrater og andre næringsstoffer, er oppskriften på suksess. Å fylle på med en sportsbar underveis og etter økta, og å drikke karbohydratrik sportsdrikke på treningsøktene inn mot Birken, hjelper deg også å fylle opp lagrene. Det siste døgnet inn mot rennet, bør man derimot ikke spise mer enn normalt, og mens maten er viktig, har vi erfart at det å drikke unormalt mye i forkant kan virke mot sin hensikt.

På renndagen er det derimot væskeinntak som gjelder. Væsketap er en av hovedårsakene til redusert fysisk prestasjon, og i et langt renn som Birkebeinerrennet er dette spesielt viktig. Å ha med seg sportsdrikke selv, i tillegg til å ta drikke på samtlige drikkestasjoner underveis, er en suksessoppskrift. Å drikke godt før start, og deretter fylle på med en god slurk sportsdrikk hvert 15. minutt, gir deg det du trenger av væske. Det du drikker bør inneholde både karbohydrater, salter og mineraler, som alle sørger for best mulig påfyll. På på samme måte som med disponeringen av løpet, bør du ha en plan for hva du skal spise og drikke underveis. Sørg for at du stiller til start med både mat og drikke i magen, og langs løypa eller i sekken, som du vet at magen din tåler. Her gjelder det samme som med annet utstyr. Test det du skal bruke i konkurranse på treninger i forkant.

I Birkebeinerrennet må man som kjent bruke sekk. En god Birken-sekk bør ikke bare sitte godt på ryggen, være uten reimer som gnager og med vekta hvilende mot korsryggen. Det finnes heldigvis gode sekker laget til for aktive folk, men igjen – ikke bruk utstyr du ikke har testet på trening. For å passere vektgrensa uten at sekken blir vond å ha på, pleier vi å legge mel, sukker eller andre tørrvarer som former seg inntil kroppen nederst i sekken. Sekken bør også ha lett tilgjengelige lommer der du kan legge sjokolade, sportsbarer eller –geler. Vi anbefaler (igjen) at du holder deg til produkter du kjenner fra før, samtidig som du tar hensyn til at enkelte ting blir og steinharde og umulige å spise i kulda. Her er myke sportsbarer og –geler ofte å foretrekke.

Skiene er alltid et diskusjonstema før, under og etter Birken. Vår erfaring er at det lønner seg å gå for de sikre og gode alternativene når det teller som mest, på lik linje med alt annet utstyr. Bruk ski du er komfortabel med og har hatt suksess med tidligere, legg skismøring du kjenner fra før og la andre rives med av utstyrshysteriet. En god og kald glider som grunnlag og et medium pulver på toppen for de ivrigste, gir deg sjelden dårlige ski. Husk at fluor og andre vann- og smussavstøtende midler har størst effekt når rennet er langt og temperaturen er høy, så på nysnø og kaldføre kommer du langt med en billig, kald glider. Medium slip under skiene, med 1,0 mm rett manuell struktur, rill, fra bindingen og bakover, er oppskriften på forholdsvis trygge og gode ski. Har du felleski og er usikker på føret over fjellet, er dette et trygt og godt alternativ. Vi kan bekrefte at det er mulig å gå fort over fjellet med feller under skiene…

Når det gjelder løpsopplegget og åpningsfarta spesielt, må denne tilpasses målet du har med Birkebeinerrennet. Har du planer om å kjempe om seieren, er du nesten nødt til å ha kontakt med tetfeltet hele veien. Har du derimot ambisjoner om å fullføre til en god tid eller i det hele tatt å komme deg til mål, gjelder det å gå tålmodig til verks. Turen opp til Skramstad bør ses på som en tøff oppvarming, og det er først fra Kvarstad til Midtfjellet vi synes det er riktig å presse skikkelig. Også da må du huske at det er langt fra Midtfjellkoia til Birkebeinerstadion. Sluttiden påvirkes i mye større grad av en knallgod avslutning enn av en litt for hard åpning, som også kan vise seg å virke mot sin hensikt.

Uavhengig av målet ditt – er vårt viktigste råd at du prøver å nyte turen over fjellet. Langrenn er moro og Birkebeinerrennet skal være en folkefest der likesinnede møtes for å måle krefter og utøve en felles lidenskap.

Lykke til!