Grunntrening for løpere
28. desember 2017

Grunntrening for løpere

Av Marius Vedvik

IMG_20171007_155222_916

Et nytt år er like rundt hjørnet, og mange setter seg nye mål inn i det nye året. Et klart definert mål er med på å skape ekstra motivasjon og mening med treninga. Om målet er å fullføre 10km, eller å løpe under 50 minutter spiller en mindre rolle. Det viktigste er at man har noe å jobbe mot, som bidrar til god helse og livskvalitet. I det perspektivet er en 10km i Sentrumsløpet et perfekt mål for mange gjennom en lang treningsvinter.

Det viktigste når man skal planlegge en treningsperiode er å ha en realistisk forståelse av egne forutsetninger, ambisjoner og mål. Hvor mye tid man har til rådighet og vanskelighetsgraden på målsettinga må styre treninga. Dersom man ønsker å gjennomføre 4 økter i uka vil eg anbefale to intervalløkter og 2 rolige økter. Dei rolige øktene blir brukt til å hente seg inn igjen etter dei harde øktene, og kan vare frå 30-90 minutt. Intervalløktene kan gjerne gå i konkurransefart 10km, og eksempel på treningsøkter er 25*1 minutt i 10km-fart med 30 sekund pause og 6-8*1000 meter i 10km-fart med 2 minutt pause. På denne måten får man både rolig og hard trening, som både på kort og lang sikt bidrar til utvikling som langdistanseløpar. Det er viktig med god oppvarming og nedjogging i forbindelse med hardøktene, gjerne 2km oppvarming og 2km nedjogg for å starte restitusjonen så kjapt som mulig etter trening. Det er også viktig med inntak av næring rett etter trening. På den måten får man maksimalt utbytte av hver treningsøkt. Eg vil anbefale at man skiller tydelig mellom rolig og hard trening slik at kroppen får tid til å hente seg inn igjen mellom dei harde øktene.

Til slutt vil eg ønske alle lykke til med grunntreninga inn i det nye året. Gode forberedelser er nøkkelen til gode opplevelser i Sentrumsløpet og andre løp. Smerte er midlertidig, æren er evig.