Line Foss – Bli kjent med Line og få med deg hennes beste tips!
21. mars 2016

Line Foss – Bli kjent med Line og få med deg hennes beste tips!

Screen Shot 2016-03-21 at 15.48.35

Line Foss
37 år
Fra: Lillehammer
Bosted: Oslo
Yrke: Jobber fulltid som advokat i Advokatfirmaet SGB Storløkken AS
Har individuelle NM-medaljer i 5 ulike idretter (skøyter, sykling, maraton, duatlon og triatlon).
Regjerende norgesmester i duatlon.
Vinner av Norseman 2014
Team: Team Merida

Min vintertrening
Om vinteren sykler jeg en del inne på rulle. Ettersom jeg fryser lett på hender og føtter, får jeg mer ut av treningen ved innendørssykling. I tillegg løper jeg både ute og inne på tredemølle. Innendørs prioriterer jeg intervalløkter, hvor lengden og intensiteten på intervallene varierer. Denne vinteren vil også svømming ha høy prioritet. Svømmingen er min største svakhet i konkurranser, og jeg vil derfor bruke flere timer i bassenget enn hva jeg har gjort tidligere. I helgene prioriterer jeg lange skiturer. Som oftest blir det turer på skøyteski, gjerne med noen innlagte intervaller. Jeg liker også å variere med fatbike sykling. Samtidig forsøker jeg å legge inn core-trening så ofte som mulig.

I begynnelsen av mars var jeg på 1 ukes treningssamling til Gran Canaria, hvor jeg hadde hovedvekt på lange sykkelturer. Løping og svømming var selvfølgelig også innbakt i treningssamlingen!

Erfaring med Sponser
Jeg har god erfaring med Sponser, både hva gjelder energibarer og sportsdrikke til trening/konkurranser. Etter harde treningsøkter tar jeg gjerne en recoveryshake og/eller en proteinbar. Fordelen med proteinbarer er at de er lett å ha med i baklommen på sykkelturer, slik at jeg straks får i meg næring når treningsøkten er avsluttet. Dette gjør at jeg restituerer meg raskt etter trening.

Mine drømmer/mål:
Bli en bedre svømmer.
Sette norsk rekord i Ironman.
Løpe maraton under 2 timer og 50 minutter.
Sykle Trondheim-Oslo.
Delta i et skøyteskirenn i 2016. Jeg er allerede påmeldt til Hafjell skimaraton. Dette blir mitt første skøyteskirenn, så det blir spennende.

Hvorfor triatlon? Hva fascinerer meg ved idretten?
Det jeg liker spesielt godt med triatlon er variasjonen ved at det er 3 ulike grener man må trene på. Ved å variere mellom å løpe, sykle og svømme blir treningen aldri kjedelig. Ofte er det slik at triatleter behersker en disiplin bedre enn en annen. Selv er jeg best på sykkel og løp, mens jeg er svak på svømming. Det er det som gjør idretten spennende å følge med på. F.eks. i en konkurranse som Norseman, ligger jeg som regel et godt stykke bak de beste etter svømmedelen. Men, ettersom jeg sykler bra tar jeg gjerne igjen det tapte i løpet av sykkeldelen eller løpingen. Ingenting er avgjort før alle disiplinene er gjennomført.

Triatlon er også en veldig sosial idrett.

Treningen er en del av min livsstil, så det er godt innarbeidet i mine rutiner. Dessuten elsker jeg å trene. Og det beste er at jeg kan dele det med mannen min Even. Vi trener for det meste sammen. I løpet av en sesong blir det gjerne en del reising utenlands og da treffer man nye likesinnede mennesker fra hele verden. Det er gøy!

Hvordan trener jeg?
Jeg trener etter lystprinsippet, som gir meg stor fleksibilitet i en hektisk hverdag. Øktene planlegges etter dagsform og vær. Dersom det regner og er kaldt ute, tar jeg heller en økt på rulle inne. Det blir mer effektivt. Med årene har jeg også blitt flinkere til å lytte til kroppen og ta hviledager hvis jeg føler for det. Se ellers punkt om vintertrening.

Hvorfor bør folk prøve triatlon?
Triatlon kan oppsummeres med tre ord: Sosialt, mye moro, og mestring. I konkurransesammenheng opplever jeg ofte at alle heier på alle, og det er ikke slik at det å vinne er det viktigste. Bare det å delta i en triatlon konkurranse og fullføre er som en seier for mange. Det er fordi folk føler mestring og glede.

Samtidig har man mindre risiko for å pådra seg skader. Det er man mer utsatt for dersom man for eksempel kun driver med løping. Da kan belastningen fort bli for stor.

Lines Tips:

Lengde på økter
Treningsøktene varierer fra 30 minutter til 8 timer. Svømming og basisøkter har en varighet på 30 minutter til 1,5 timer, løping 30 minutter til 4 timer, syklingen har gjerne en varighet på mellom 45 minutter og opp til 8 timer. Skiturer fra 1-5 timer.

Fordeling svømming/sykkel/løping timer pr uke? 
Vinterstid trener jeg mellom 15-20 timer per uke fordelt på 3-4 timer med svømming, 5-6 timer med løping, 6-7 timer sykling, 2-6 timer på ski.

Teknikktrening
For tiden trener jeg en del teknikk i svømmebassenget. Svømming er en svært teknisk idrett, og er krevende å lære i voksen alder.  I år har jeg doblet treningstiden i bassenget i håp om å bli en bedre og raskere svømmer.

Eksempel på en spesifikk triatlonøkt
Det kan være 3o minutter i svømmebassenget etterfulgt av 2 timer på sykkel og 1 time løp.

En intervalløkt for en Triatlet
Intervalløktene skjer som regel i en disiplin pr økt.

Eksempel på svømmeintervall:

300 m oppvarming
2×50 m drills
2×50 m benspark
3×200 m crawl
2×50 m ryggcrawl
2×100 m medley
6×100 m crawl
400 m crawl
100 m utsvøm

Eksempel på sykkeløkt med intervaller:

30 min oppvarming,
4×15 min i sone 3-4 5 min. rolig sykling mellom intervallene
20-30 minutter utsykling.

Eksempel på løpeøkt med intervaller:

20 min oppvarming
4 min, 6 min, 8 min, 6 min, 4 min i sone 4, 2 minutter pause mellom intervallene
30 min rolig utjogging.

Hvilke intensitetssoner trener man mest i?
Dette beror på hvilken type triatlonkonkurranse man satser mot. Triatlon kan variere fra sprint til Ironman. Selv deltar jeg for det meste i Ironman konkurranser og noen halv Ironman. Derfor trener jeg mest i de lavere soner. Det blir en del trening i sone 1 og 2. Intervallene ligger som regel i sone 3-4. Det er sjelden jeg trener i sone 5.

Hvorfor er ernæring så viktig under lengre konkurranser?
Man trenger energi for å kunne prestere og holde ut hele konkurransen. Går man tom, kan det bli tøft å holde intensiteten oppe og gjennomføre optimalt. Musklene trenger tilførsel av energi for å kunne fungere. I tillegg er det viktig å opprettholde væskebalansen. Klarer man å ta til seg ernæring under og etter konkurranser, restituerer man seg dessuten raskere.

Hvilke produkter fra sponser bruker du mest av i din hverdag? Hva bruker du til Langkjøring og hva bruker du til intervall.
I hverdagen tar jeg ofte 1 energibar før trening, og etter trening fyller jeg gjerne på med proteinbar og recovery drikke (44/44 Pro Recovery), spesielt ved intervalltrening. På den måten får jeg i meg kjapp energi før treningen, uten å fylle opp magesekken med for mye mat. Og med inntak av proteiner umiddelbart etter økten, sørger jeg for å opprettholde muskelmassen og at restitusjonen blir optimal.