Optimalt for næringsinntaket
12. desember 2014

Optimalt for næringsinntaket

Espen

 

ESPEN FRORUD

Team LeasePlan Go

Det er en del år siden jeg ble introdusert for de fundamentale tankene rundt næringsinntak. Vanene sitter nå godt, og prinsippet med å få i meg nok og riktig næring til rett tid, er blitt en selvfølge og et fast ritual. Slik legger jeg opp næringsinntaket før, under og etter trening og konkurranser.

Da jeg var yngre ble jeg tatt med på ulike foredrag knyttet til Østfold Skikrets. Foredragene handlet ofte om enkel treningslære, treningsprinsipper og faktorer knyttet til ernæring og restitusjon. Jeg ble tidlig introdusert til Olympiatoppens tanker rundt næringsinntak før, under og etter trening, og ble opplært til at jeg burde spise mat slik at karbohydratlagrene var fulle før trening. Under øktene burde jeg alltid ha med drikke, og på turer over en time burde jeg ha med karbohydrater i drikkebeltet. Etter økta hadde jeg et vindu på omtrent 30 minutter til å få i meg næring, for å få fylt opp karbohydratlagrene på en optimal måte. Denne kunnskapen kommer godt med når jeg nå er toppidrettsutøver på Team LeasePlan Go. Vi på laget er så heldige å ha et samarbeid med Sponser Sport Food, og disse produktene er naturlige for oss å bruke for å få best mulig næringsinntak i forbindelse med trening og konkurranser.

Før: fyller opp karbohydratlagrene
Før trening og konkurranser er det viktig å fylle opp karbohydratlagrene tilstrekkelig. I tillegg er det nødvendig å ha en god væskebalanse. Vi fyller opp lagrene ved å spise vanlig norsk karbohydratholdig tradisjonskost, og supplerer med noen Cereal barer. Vi bruker også et produkt som heter Sponser Carbo Loader, som er et pulver som blandes ut med vann. Da kan man drikke seg mett, noe som passer bra for folk som sliter med næring kombinert med et høyt spenningsnivå – å få i seg nok næring når man er nervøs kan jo være vanskelig. Sponser Carbo Loader bruker vi også på tunge treningssamlinger, hvor det er viktig å få i seg nok næring for å prestere best mulig på alle økter.

På trening
På trening drikker vi vann med drikkepulver. I tillegg pleier jeg å ha med meg fast føde i form av barer. Barene jeg spiser inneholder mye karbohydrater. Et eksempel er Sponser High Energy Bar. Hvis jeg skal gå en lang tur, bruker jeg Sponser Long Energy. Denne sportsdrikken inneholder en del karbohydrater, elektrolytter, vitaminer, mineraler og ikke minst protein. Når kroppen blir utsatt for mye slitasje over lang tid, trenger kroppen proteiner. Forskning viser at økt aktivitet fører til økt proteinomsetning i musklene. Dette betyr at langrennsløpere må få i seg mer protein, sammenliknet med folk som ikke trener så mye. Dette er fordi proteiner er med på å vedlikeholde, bygge og restituere muskulaturen. Olympiatoppen anbefaler at utøvere som driver med utholdenhetsidrett bør ha et daglig av proteiner tilsvarende 1,6 gram per kilo kroppsvekt. Så da er det bare å ta fram kalkulatoren.

Konkurranser og intervalltrening
I relativt korte konkurranser og på intervalltreninger bruker vi Sponser Competition drikkepulver. Dette er et pulver som gir oss det nødvendige tilskuddet med energi i form av karbohydrater. Drikkepulveret inneholder også salter og mineraler, som skal hjelpe mot muskelkramper. Det hender også at det blir inntatt gels underveis i skirenn, eller at gelen blir blandet med sportsdrikken.

Etter økta
Etter endt økt er det viktig å få i seg næring. Jeg pleier å fylle på med proteiner etter at jeg har trent styrke eller harde intervaller. Jeg får i meg min mengde protein gjennom vanlige matvarer, i tillegg til barer eller pulver. Etter rolige turer får jeg i meg mye karbohydrater og starter tidlig med oppfylling av karbohydratlagrene. Da drikker jeg gjerne Sponser Recovery Drink, eller spiser en Cereal Bar. Tidlig inntak av næring øker kvaliteten på restitusjonen og gjør deg raskt klar til en ny økt.