Spørsmål til Team Leaseplan Go – Birkebeinerrennet 2016
16. mars 2016

Spørsmål til Team Leaseplan Go – Birkebeinerrennet 2016

160121-MM-Eliassen_Birken2015

Hei Team Leaseplan Go.

Dere er jo akkurat ferdig med Vasaloppet hvor dere preget store deler av løpet og leverte fantastiske prestasjoner med 2 på pallen. Det er kun en uke igjen til Birkebeinerrennet, hva gjør dere for å restituere dere best mulig mellom disse 2 store løpene?

Hvordan ser treningen deres ut de siste 2 ukene før birken?
Vi har stort sett brukt en snau uke på veldig rolig trening og minst 3 hviledager etter Vasaloppet. Deretter har der vært 1 eller 2 litt tøffere økter og ellers et par lang med sekk.

Hvor mange dager regner dere med at man bruker på å restituere seg 100% etter Vasaloppet?
Det er veldig individuelt utifra hvordan løpet utvikler seg, men for Callesen og Dammen kostet det nok litt mer sammenlignet med de som lå i feltet hele vegen. 100% restituert er nok ikke løperne før utpå vårparten da det tar på med disse lange marathon rennene. En som løper marathon for eksempel løper kanskje 2-3 maks marathon pr sesong…

Gjør dere noen vurderinger/grep inn mot Birken? Alle staker? Eller er det noen på laget som vurderer festesmurning?
Det er fortsatt  noen som vurderer litt feste når det drar seg mot Birken, men jeg blir veldig overrasket om du ser noen av våre langløpere med feste under skiene.

Stavlengder. Dette er jo et høy diskutert tema for tiden. Gjør dere noen forskjeller her fra Vasaloppet til Birken i forhold til at Vasaloppet i større grad er mye flatere enn Birkebeinerrennet?
Det er mer aktuelt og en enda større fordel slik vi ser det å ha blitt godvenner med et par lengre staver til Birken ja. Alle bakkene gjør at fordelen øker.

Nå er det jo slik at dere har hatt en helt fantastisk sesong og er innehaver av to trøyer i Visma Ski Classics, både ungdomstrøya som indikerer at Stian Hoelgaard leder u26 cupen sammenlagt og den gule ledertrøya som indikerer at Petter Eliassen leder Visma Ski Classics sammenlagt. Hva blir viktig for å beholde disse trøyene i laget ut sesongen?
Først og fremst så må gutta holde seg friske og komme seg på start. Gjør Petter det i begge de to siste rennene så har jeg god tro på at han skal holde unna. Gjerdalen har jo også slitt litt før, under og etter Vasaloppet så de to favorittene er litt i samme båt nå. Når det gjelder ungdomstrøya så er det jo en intern kamp i laget vårt om den. Både Stian og Anders fighter hardt om trøya og jeg er usikker på hvem som pr nå er favoritt til den. Muligens passer Birken best for Anders og Årefjell best for Stian. Det blir jevnt, men den trøya skal det bortimot være umulig at laget ikke har vunnet pr nå.  Jeg håper begge de to gutta kan forsvare en plass topp 8 sammenlagt. Det ville betydd mye for laget.

Har dere noe spesielt fokus på enkelte konkurrenter/lag som er viktig å følge ekstra nøye med på? Og i tillegg plassere bak seg på resultatlisten?
Det er først og fremst Gjerdalen som er viktig at Petter ikke slipper for langt foran seg. Utover det må gjerne de andre lagene gjøre akkurat hva de måtte ønske.

Kommer vi til å få se noen lagtaktikk fra dere i Birkebeinerrennet eller går alle for egne sjanser?
Gutta går for egne sjanser fra start og dersom det er naturlig og det utspiller seg situasjoner vi kan utnytte som lag så skal vi gripe dem. Først og fremst handler det om å være med opp til Dølfjellet.

Oppladning til viktige og lange løp er jo viktig, kan du si noe om hvordan de siste 2 dagene ser ut for en løper fra Team Leaseplan Go? Da tenker jeg på alt fra testing av utstyr, ski, ernæring, søvn/hvile osv.
Det er viktig å være uthvilt to dager før. Kjenne at energien er på plass og at man er i balanse. Man får ikke gjort så mye med formen de siste to dagene. Vi spiser normalt, men kanskje en liten gaffel eller 2 ekstra til måltidene. I tillegg passer gutta på å fylle på litt ekstra ifbm trening og jevnlig ellers. Gutta drikker også ca 1 liter Ringer de siste døgnet før Birken. Ski tester vi fredag morgen og vi har servicefolk over hele fjellet for å være trygge på forholdene. Søvn er oppskrytt før Birken. Det er bare å slå seg til ro med at den beste søvnen får man ikke den siste natten.

Ernæring er jo en viktig del av en god prestasjon. Hvordan tilpasser dere dette før start? Hvor lenge før start spiser dere frokost og når skjer siste inntak av næring?
Hver løper har sine egne rutiner på dette utifra erfaringer de har gjort seg med egen kropp.

Frokosten serveres fra 0500 (3timer før start) men de færreste spiser noe mye før 0530. I timene frem mot start spiser de litt ulikt og drikker gjerne litt Long Energy mm for å sette kroppen i gang og si ifra at nå er det sportsernæring som gjelder i noen timer fremover. Hvor ofte drikker løperne deres under Birkebeinerrennet? Antall drikkestasjoner?
Vi har 10 drikkestasjoner fordelt jevnt utover så våre løpere får tilbud om drikke ca hver 5km. Da drikker de ca 2dl pr stasjon og for det meste ulike varianter av Sponser Sport Food sine sportsdrikker, Long Energy og Competition.

Hvilke produkter benytter dere dere av før, under og etter Birkebeinerrennet?
Før bruker vi jo da både som nevnt Ringer Drink, men også ulike High Energy barer og Red Beet Vinitrox blir benyttet.

Birkebeinerrennet er jo et spesielt renn med mange utfordringer. Første del opp til Skramstad, så over Dølfjellet og Raufjellet før den kraftige stigningen fra Kvarstad til Midtfjellet. Forventer dere høy fart fra start? Eller hvor ser dere for dere at de «kritiske» punktene befinner seg?
Det settes alltid høy fart fra start i Birken så det er bare å være klar for det å gå «all-in» første timen. Deretter setter løpet seg som regel i puljer oppover Raufjellet og avgjøres som oftest mot Sjusjøen eller i kjøringene ned mot Lillehammer.

Tror dere vi får se en ny stjerneduell mellom Martin Johnsrud Sundby og Petter Eliassen i år også?
Først og fremst håper vi jo selvfølgelig at Petter er i nærheten av å være så sterk som han var under Birken i fjor. Da vil vi nok være fornøyde med resultatet uansett, men jeg og vi håper jo selvfølgelig å se Sundby på start i Birken i form og at det kan bli en skikkelig fight. Han har jo uttalt at han gleder seg til å utfordre Eliassen i staking under Birken så det blir moro og definitivt en ekstra attraksjon!

Petter Eliassen har jo vært litt småsyk og var ikke helt 100% under Vasaloppet skjønte vi. Har han blitt helt frisk igjen og er klar for fight?
Petter er fit for fight og føler seg bedre igjen. Hvor mye bedre får vi først svar på under Birkens første 45 minutter!

Siste spørsmål: Hvem vinner Birkebeinerrennet 2016? ☺
Det er flere som kan vinne i år og da tenker jeg inklusivt et par mann fra eget lag. Petter, Anders og Stian har vist at de kan være med å kjempe om pallplasseringene så det kan de gjøre igjen. Videre er selvfølgelig Sundby en stor favoritt og jeg tror en John Kristian Dahl som nå lukter bankett i Årefjell kan bli vanskelig. Men om ikke vi vinner så håper jeg på hjemmeseier til Morten Eide Pedersen. Det hadde vært kult og veldig fortjent!