Energi til lange løp
12. desember 2014

Energi til lange løp

Audun Laugaland

AUDUN LAUGALAND

Team LeasePlan Go

Tiden for de lange skirenn er endelig i gang, og sportsernæring er en viktig del av forberedelsene og gjennomføringen av rennene. Jeg gir deg et innblikk i hvordan vi i Team LeasePlan Go sørger for nok energi før, under og etter lange renn.

Viktigheten av sportsernæring øker parallelt med lengden på lengden av konkurransene. De lengste skirennene krever at du er veldig nøye med hva du får i deg. 

Fyller karbohydratlagrene før rennet
I forkant av skirennene, det vil si de siste to-tre dagene før konkurransen, bruker vi Sponser Carbo Loader for å fylle karbohydratlagrene – selvsagt i kombinasjon med et ellers godt kosthold. Dette produktet er nyttig for å sikre at du ikke går tom i løpet av rennet, og det er veldig lett å få i seg. Du bare blander det ut i vann og drikker det. I tillegg tar vi Sponser Redbeet Vinitrox (rødbetjuice) for å sikre god blodsirkulasjon. 

Frokost og stabilt blodsukkernivå
På rennmorgenen kan det være vanskelig å få i seg godt nok med frokost, siden du gjerne er ganske nervøs og kan kjenne deg litt uvel. Personlig liker jeg derfor å ha med meg en Sponser High Energy Bar i drikkebeltet. Denne spiser jeg en liten time før start, slik at jeg får stabilt blodsukker og sikrer at jeg har næring i magesekken som jeg kan nyttiggjøre under rennet. Underveis i rennet drikker vi Sponser Long Energy drikkepulver blandet i temperert vann. Dette er uten syre og derfor skånsomt for mage og tenner. Som navnet tilsier gir drikkepulveret oss energi over lengre tid. Vi slipper derfor unna «ups & downs» med tanke på blodsukkernivået. Sponser Long Energy inneholder salt, elekrolytter, karbohydrater og litt protein – akkurat det vi trenger i lange skirenn.

Energi til lange skirenn
Er konkurransen lenger enn tre timer pleier jeg å spise en bar relativt tidlig i rennet. Jeg velger da Sponser High Energy eller Sponser Cereal Energy Plus. Disse gir meg energi i slutten av rennet. For de som har konkurransetid på både seks og sju timer, som for eksempel Vasaloppet, vil jeg anbefale å spise flere barer i løpet av rennet.  Er konkurransetiden kortere enn tre timer inntar jeg bare flytende energi, som sportsdrikke og gel. I starten velger jeg Sponser Liquid Energy Long Gel. Denne gir energi over lengre tid. I slutten av rennene går jeg over på mer «kraftig» energi gjennom å bruke Sponser Liquid Energy Plus Gel, som gir en kraftig boost ganske raskt. Det er viktig å drikke godt når du tar disse gelene, for å hindre for sterk konsentrasjon i magesekken og eventuelle mageproblemer. Det kan også være bra å ta litt koffein under rennet, særlig i siste halvdel. Vi bruker da Sponser Activator 200. Denne gir et kick, slik at du er våken og klar når rennet skal avgjøres.

Karbohydrater og proteiner i mål
Når vi omsider er kommet i mål drikker vi Sponser Energy Recovery Drink. Denne inneholder masse karbohydrater, slik at vi effektivt får etterfylt lagrene. I tillegg spiser vi en meget velsmakende Protein 34 Bar.

Håper dette var nyttige tips for deg som skal gå lange skirenn i løpet av vinteren. Vi på laget ønsker deg lykke til!

Audun Laugaland