Suksess i Marcialonga
15. januar 2016

Suksess i Marcialonga

151207-MM-TLPG lasgambeda-1

Av: Emil Weberg Gundersen, Team Leaseplan Go

Et av sesongens høydepunkt nærmer seg! I Italias ski-hjerte Fiemme dalen skal Marcialonga avgjøres. Dette er et av «de tre store» sammen med Vasaloppet og Birken og for oss betyr det mye å få til et godt resultat her. Marcialonga har så langt vært et av de svakeste rennene samlet sett for vårt lag og den koden må vi knekke i år. Seier hadde smakt ufattelig godt! For at det skal la seg gjøre må vi ha alt på plass og sørge for at marginene er på vår side. Dette handler om alt fra effektiv reise, godt bosted, riktig trening i inngangen til rennet, gode forberedelser med utstyr/skitesting og ernæring før, under og etter rennet.

Det spesielle med Marcialonga, i tillegg til at de i denne dalen avgjør alle skirenn med en stupbratt stigning, er at rennet slynger seg på kunstsnø i 70km. Først opp og deretter ned «Fassadalen» med mål i Cavaleze. Denne dalen er ikke spesielt bred, så traseen er smal og det er bevegelser hele tiden. Svinger, små kuler og bruer som potensielt kan være utfordrende ifht uhell. Rennet går igjennom gatene på bortimot 20 mindre landsbyer og over VM stadion i Val Di Fiemme. Det er en opplevelse!

Trening og forberedelser
Vi har en ukes opphold i høyden i Sveits uken i forvegen da vi skal gå La Diagonela, som også inngår i langløpscupen Skiclassics. Det passer egentlig fint som oppkjøring til Marcialonga med en uke litt roligere trening i høyden og en tøff konkurranse før vi får 7 dager med rolig kombinert med litt fart på ski inn mot Marcia. Det handler om restitusjon og overskudd imellom disse rennene. Inn mot Marcialonga er det allikevel viktig å få trent både en del fart på ski og litt bratt staking på en økt eller to for å finne den teknisk gode følelsen i bakken. Rennet går i nesten 50km raskt i lett terreng slakt nedover så teknikk i høy fart er også viktig.

I forkant av rennet bruker vi Sponser Red Beet Vinitrox for å forberede oss inn til konkurransen. Dette er en rødbeteshot vi inntar 1 gang daglig de siste 3 dagene før konkurranse. Siste shot 3 timer før start. Noen individuelle forskjeller er det ifht mengde som inntas her. Det er viktig å ha testet dette på trening i forkant. Siste døgnet før rennet forbereder vi oss også næringsmessig med Sponser Carboloader for å fylle opp karbohydratlagrene maksimalt slik at vi har fulle energilagre på start!

Under selve rennet
Det er viktig å komme godt i gang. Rennet starter som oftest veldig hardt med 15km stigning fra startbyen Moena og opp til Canezei. Her strekkes feltet veldig ut og er du ikke på hugget faller du av. Noen prøver alltid å gå ifra i denne første delen av rennet. Etter man har snudd i Canezei får man lange og lette kuperte partier hvor det i praksis er mer eller mindre umulig å komme seg unna feltet. Dette blir ofte sett på som en lang transportetappe før rennet avgjøres i siste tredel. Det er alltid en tøff posisjonskamp på veg ned til Molina og gode ski er avgjørende. Er man langt bak i køen når man skal over brua og under undergangene i Molina så er man ille ute. Det settes alltid stor fart herfra og hele vegen til mål.

Under rennet drikker våre løpere Sponser Long Energy første halvdel og Sponser Competition siste halvdel av rennet. Underveis i konkurransen har vi jevnlig påfyll av koffein med Sponser Liquid Energy Plus. Løperne har også med seg en Sponser High Energy Bar etter egne preferanser på innerlomma og Sponser Liquid Energy Long med ekstra salt. Dette inntas litt før halvgått renn.

Etter rennet
Etter konkurransen er det kun 7 dager til neste renn så da er det effektivitet og detaljer som gjelder med en eneste gang. Forhåpentligvis nyte et godt resultat, men samtidig ha gode rutiner på næringsinntak. Dette for å restituere oss på best mulig måte, samtidig som vi bygger opp immunforsvaret igjen i tidlig fase etter rennet for å unngå sykdom og lignende. Rett etter målgang spiser gutta en Sponser Protein 36 bar og drikker en shake med Sponser 44/44 recovery drink med sjokoladesmak. Skikkelig snadder.

Vi fra Team Leaseplan Go og Sponser Sport Food ønsker alle ivrige Marcialonga-deltakere lykke til med forberedelsene og gjennomføringen av Marcialonga!

 

Du kan kjøpe produktene hos Treningspartner eller XXL.

 

Test