Tigrenes beste tips frem mot sesongstart
17. oktober 2016

Tigrenes beste tips frem mot sesongstart

Av: Hans Kristian Stadheim

Team-LeasePlan-7.9-2016-9-467x700

Hovedtrener Team LeasePlan og Doktorstipendiat innen utholdenhet ved Norges Idrettshøyskole.

Senhøsten er min favorittid!

Det er lite eller ingenting som slår følelsen en får på sen høsten med skarpe farger som virkelig kan ligne på tigerens orange bekledning. Det er kanskje derfor jeg personlig synes senhøsten er en fantastisk treningstid. Det er noe unikt med hodelykt på intervallene og den friske høstluft som gir «vann røyk», under intervallene i en eller annen motbakke i høstmørket. Oktober og November er nok derimot for mange ansett som mørkere og kaldere enn den delen av høsten som har passert, men perioden er derimot kanskje den viktigste om du har ambisjoner om å gå et tur renn eller tre til vinteren!

Så hva er lurt å trene?

Vedsiden av jobben som hovedtrener i Team LeasePlan er jeg selv en aktiv mosjonist. For min egen del og for deg som også har planer om å gå noen turrenn til vinteren nyter vi begge veldig godt av å legge ned noen treningstimer i oktober og november måned. Dette får en veldig mye igjen for når snøen kommer. Spørsmålet er derfor kanskje hva og hvordan du burde trene i denne perioden, mer enn om det er fornuftig å trene.

De bevegelsesformer som jeg mener er utrolig viktige i perioden oktober og november er «klassisk barmarkstreningen». Kort fortalt består den klassisk barmarkstrening av at det er høyere innspill av løp med staver og elghuffs (sprettende skigang/løping) enn tidligere på året. Den klassisk barmarkstrening er viktig fordi den skaper en sterk motor (øker oksygen opptaket), samt gjør en blir sterkere i beinene. Dette er for oss som ikke klarer å stake hele birken slik elitegutta på Team LeasePlan og min sjef Thomas Alsgaard gjør, veldig viktig. Noe av grunnen til økt fokus på løping i perioden, kommer av at det er vanskeligere forhold for det å gå på rulleski. Tross dette mener jeg personlig at uavhengig om en har trent mye i sommer eller lite, burde en også i den kommende perioden forsøke å gå på rulleski når forholdene tillater dette. Derimot må en kanskje påberegne å gjennomføre disse øktene i helgene på dage tid når en har fri, da senhøsten alt nå har bydd på nattefrost, ta hensyn!

Forslag på intervaller i oktober-november perioden for en aktiv mosjonist

Screen Shot 2016-10-17 at 12.27.52

Intervaller i bratt motbakke

Det er allikevel intervaller i brattmotbakke som er stikkordet for perioden, både for oss mosjonister og for eliteutøveren. Dette er en fantastisk treningsform for å øke motoren (hjertet og sirkulasjonssystemet), men også om en løper/spretter/huffser i brattmotbakke blir en sterkere i beina og får dermed mer trøkk i beina. Dette gjør igjen en får tryggere feste når en skal trykke ned festesonen på langrennsskiene når disse bytter ut løpeskoene. Sterkere bein og større motor vil dessuten gjøre det lettere å kunne gå teknisk godt på ski. For det er faktisk slik at det krever en viss kondisjon (oksygenopptak) for å faktisk å kunne klare å gå teknisk riktig på ski. Allikevel må en huske å legge inn litt lengre langtur hver 10-14 dag på 2-3t i rolig tempo når en har mulighet. Om denne gjennomføres som løping ta med deg et par staver så kan du løpe med staver også på disse turene. Spesielt for de som ikke har trent så mye så langt i år, husk å øk treningsbelastningen gradvis. Avslutningsvis er det også viktig å få lagt noen økter med generell sirkeltreningsstyrke for stabiliseringsmuskulatur for å unngå typiske belastningsskader.

Mine 5 beste tiger tips for perioden oktober til november

  1. Forsøk å få lagt inn 1-2 intervaller i uken med varighet 3-5 minutt x 3-6 drag
  2. Hver 10-14 dag forsøk å få til en lengre langtur enten løp eller rulleski
  3. Benytt gjerne staver også på rolige løpeturer
  4. Gjennomfør rulleski om forholdene tillater dette
  5. Husk lytt til kroppen. Skulle du kjenne du ikke blir andpusten på intervallene, men at musklene bare er tunge og stive. Legg gjerne inn en økt på friidrettsbane/flatt terreng for å få litt høyere hastighet på bevegelsen, det hjelper (derimot får du nok stive legger dagen der på ;)

Lykke til med treningen, så sees vi til vinteren!